Langer werken? Onzin

Het kost een paar miljoen en je moet iedereen hetzelfde laten zeggen, maar je krijgt er wat voor terug. Dat moeten de Europese werkgevers gedacht hebben. Iedereen zegt dat we langer en harder moeten werken. Werkgevers gaan zelfs hun personeel onder druk zetten. Wie niet bereid is langer te werken riskeert ontslag en een bedrijfsverhuizing naar China of Polen.
Eindresultaat moet zijn dat we harder en langer werken. Een punt is te maken. We kunnen het moeilijk veroorloven mensen met 65 met pensioen te sturen. Vroeger kostte dat niet veel geld, want mensen gingen gemiddeld rond die tijd dood. Zo is het ook ingevoerd: geef de mensen nog een jaartje vrij. Maar nu is dat anders. Dat mensen graag met pensioen gaan moet een signaal zijn: MAAK HET WERK LEUKER EN AANGENAMER VOOR HEN!
Maar de 40 urige werkweek en een einde aan het parttime werken is onzin. Het gaat om productiviteit. Die is in Europa en zeker in Nederland helemaal zo slecht niet. De productie per gewerkt uur is hoog. Slimmer werken is vervolgens altijd goed, maar harder werken is geen goed concurrentieitem: de chinezen zijn dan toch altijd goedkoper. Imiteren van de Amerikanen is uiteindelijk een strategie voor achterblijvers. Dat is helemaal niet nodig.
Lees hoe goed het werkelijk gaat met Europa in de paper van Blanchard (van het MIT) hier (ga naar The Economic Future Of Europe).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: