Loon naar prestatie

De discussie over loon naar prestatie komt geregeld op. Binnen de overheid is het nu opnieuw opgekomen. Het klinkt heel rationeel om door middel van extra financiele prikkels mensen die goed presteren te belonen. De vraag is of het echter wel leidt tot
– hogere prestaties
– betere en eerlijkere verdeling
– langdurige innovatie
De vraag naar hogere prestaties is al moeilijk. Welke prestaties? Wie beoordeelt? Nederland gebruikt het niet veel, de VS wel, toch is de productiviteit in de VS vrijwel niet hoger dan die in Nederland. Helpt het dan?
Betere en eerlijkere verdeling. Hier komt de vraag wat beter en eerlijker is. De ervaringen vroeger waren slecht. Mensen brandden eerder op en de onderlinge sfeer verslechterde. Ontevreden medewerkers presteren niet best. Heel hard je best doen wordt niet per se goed beloond. Met de natuur meegekregen talenten worden beter beloond.
Langdurige innovatie. Dat is een moeilijke. Wie wil vernieuwen maakt daar tijd aan op. Fouten maken door een andere werkwijze hoort erbij, tijd nemen om de huidige werkwijze te beoordelen en ter discussie te stellen ook. Beloningsystemen zijn niet ingesteld op innovaties, simpelweg omdat men niet weet wat te meten.
Mijn conclusie: Bezint eer ge begint aan loon naar prestatie. Het lijkt aardig, is iet bewezen werkzaam, levert veel frustratie en zit vernieuwing in de weg.

One comment

  1. loon naar prestatie klinkt leuk, maar ik vraag me af of het wel zo eerlijk is. Ik ben voor loon naar inzet. Al is dat natuurlijk helemaal moeilijk te meten en te controleren. Hierbij gaat het niet om talenten, maar om hart voor de zaak, collegialiteit, inzet. Wie harder of meer werkt, mag daar ook best een hogere beloning voor krijgen. Maaaaar, chirurgen gaan dan dus niet meer verdienen dan putjesscheppers, als zij beiden evenveel werken!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: