Nieuwe dogma's

Het CDA heeft de tijd in de oppositie goed gebruikt. In een rap tempo reageert het kabinet. Maar ook in een rap tempo worden oude dogma’s in het ambtelijk apparaat geslecht.
Dat is een goede zaak. De PvdA kan er een puntje aan zuigen.
Tussen de nieuwe dogma’s zitten natuurlijk ook zaken waarin het kabinet doorslaat. Een ervan is het dogma dat wat de burger zelf kan doen, hij ook moet doen. Teveel verantwoordelijkheden zijn de mensen afgenomen. Daardoor rekenen ze er op dat anderen het wel oplossen. Tegelijk gaan ze met de pet in de hand naar de overheid.

Het slaat nu door. Wat de overheid doet en burgers zelf kunnen doen, moeten ze ook zelf doen. Terwijl de overheid soms veel efficienter en effectiever zelf iets kan doen. Neem het verbod op bepaalde giffen. Je kan mensen zeggen dat ze zelf moeten beslissen het milieu niet te vervuilen. Wie voor het milieu is doet dat dan, wie er niet om maalt niet. Een ander voorbeeld. Iedereen kan zelf controleren of de nooduitgang voldoet. Toch is het handig als een inspectie ingeschakeld kan worden en een uitbater beboet kan worden.

In sommige gevallen is het handig als de overheid iets organiseert, betaalt, verbiedt, afdwingt. Helaas moet de markt dat nu allemaal doen. Was dat dogma er altijd geweest, dan was er geen riolering, geen vuilnisophaal, minder veilig verkeer, geen openbare parken, of deze dingen waren veel duurder. Kritisch kijken naar je eigen dogma’s loont.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: