Bezuinigen voor gemeenten

Het geld is nog geen probleem bij gemeenten. Ik verwacht echter binnenkort drastische bezuinigingen.Dat is goed, want het dwingt om te kijken naar je eigen manier vanwerken. Ik zie in elk geval een paar overduidelijke mogelijkheden engoede kansen. Iedere gemeente is nu zelf bang voor de komende dramatische bezuinigingen. Misschien kunnen gemeenten hierin samenwerken? Ik doe alvast een aftrap:

Goede mogelijkheden:

  1. Ziekteverzuim aanpakken. Dit levert heel veel op. Onder andere meer tevredenheid omdat je vooral het ziekteverzuim kan terug dringen waar het om arbeidsgerelateerd verzuim gaat

  2. Minder externen inhuren. Dit is ook een duidelijke. Te gemakkelijk worden externen ingehuurd. Bij beleidsadvies kan dat aardig zijn (te dure kennis hoef je niet in huis te hebben), maar zorg dan dat je die kennis met meerdere gemeenten gezamenlijk inhuurt. Anders verkopen ze de kennis elders opnieuw.

  3. Controleer prestaties. Te veel zie ik dat mensen geen functioneringsgesprek krijgen. Daardoor blijft slecht werk onbesproken en nog erger: goed werk wordtniet gewaardeerd!

  4. Excellente selfservice. Het bedrijfsleven zorgt ervoor dat de klanten veel zelf doen. We kunnen dat bij gemeenten vast ook veel vaker.

Kansen

  1. Minder dienstverlening, meer zelfdoen. De overheid is van ons, maar de verantwoordelijkheid is ons ontnomen om allerlei zaken zelf te doen. De overheid doet een beetje denken aan de goedbedoelende bejaardenverzorger. Een experiment met 80 jarigen geeft aan wat ik bedoel. Toen een groep 80-jarigen bij elkaar werd gezet en behandeld of ze 60 waren gingen ze zich ook zo gedragen. Ze moesten meer zelf doen, maar voelden zich beter, gezonder en zinvoller. Gemeenten kan ook mensen die hun eigen situatie met steun van overheid of instelling verbeterden vragen om anderen te helpen. Zij zijn para-professional geworden en kunnen zich veel beter inleven in de problemen. (kijk eens naar hoe allochtonen elkaar helpen om een passende uitkering te vinden, daar kun je cynisch over zijn, maar ze helpen elkaar en dat kan ook op andere manieren ingezet worden).

  2. Minder protocollen. Veel ambtenaren moeten zich houden aan protocollen (die ze al lang niet meer kennen). De verantwoording is gericht op het zich houden aan de protocollen. Beter zou zijn om mensen een globale sturing te geven, als het niet lukt en ze denken te ver te zijn gegaan, rapporteren ze dat. Het management kan zo de mensen helpen de vrije ruimte in te vullen. Dit  vraagt betere opleiding van medewerkers, maar vermindert de regeldruk.

  3. Minder staf en management. Persoonlijk denk ik dat  gemeenten hierin minder slecht scoren dan het rijk. Toch zie ik nog vaak beleidsmedewerkers nota’s maken die elders al gemaakt zijn. Een wiki-werkwijze kan hierbij misschien werken. Ook bij instellingen kan de staf te groot zijn (mede doordat de gemeente teveel regels stelt).

     

Leave a comment