30 maart 2012 honderdste sterfdag Karl May

Hatatitla, Iltshi? De zilverbuks? Wie kent ze nog? We hebben het over de paarden van Old Shatterhand en Winnetou en het geweer van Winnetou. De schrijver Karl May overleed honderd jaar geleden op 30 maart 1912. Ik heb zijn boeken in mijn jeugd nog wel verslonden. Karl May zou misschien wel weer veel enthousiasme kunnen brengen. De personages in zijn verhalen zijn zo plat als een dubbeltje, mensen zijn goed of slecht, er is niets tussenin. De indiaan Winnetou is goed, de blanke jagers zijn vaak juist fout. Dat kan een probleem zijn. Gelukkig horen Duitse personages vrijwel altijd bij “de goeden”, probleempje in Duitsland uit de weg geholpen.

Hoe plat ook: de boeken boden mij wel een voorbeeld. Zo was Old Shatterhand een melkmuil, een nieuwkomer die van niets wist. Zo zijn alle jongeren natuurlijk ook nieuwkomers die van alles moeten leren. Maar dat betekent niet dat ze geen held kunnen zijn. Verder zijn de boeken doordrongen van christelijke moraal, de held vergeeft zijn vijanden.

 

Het is jammer dat Geert Wilders in zijn jeugd niet de boeken van Karl May heeft gelezen, of in elk geval niet goed. Het zwart witte denken had hem zeker aangesproken. Kara Ben Nemsi was ook een held van de hand van Karl May. Hij verdedigde het christelijke geloof tegenover de Mohammedanen. Het christendom was uiteraard superieur.

 

Had Wilders de boeken goed gelezen, dan had hij iets mee kunnen krijgen van de kracht van May om de Indiaan als echt mens te zien. Ook de kracht van de vergeving, een puur christelijke waarde, had Wilders wel wat mogen inspireren. Dat ontbreekt bij de man die staat voor christelijke waarden volledig.

 

Die vergeving had Karl May ook nodig, want het was een fantast en dief. Het eerste is voor een schrijver prima, het tweede hoeft geen probleem te zijn, want het was geloof ik meer kruimeldiefstal. Hij zat wel meerdere malen in de gevangenis (dat hoeft voor PVV-ers geen probleem te zijn, want de halve fractie heeft een strafblad). Het werd het wel toen het opgehaald werd nadat hij naam en faam had opgebouwd als schrijver. Hij hunkerde naar vergeving. Toen in het nieuws kwam dat hij een dief was, begon de aftakeling. De brochure “Karl May – ein Verderber der deutschen Jugend” zal hem geen deugd hebben gedaan. Hij stierf berooid.

http://www.kb.nl/dossiers/may/may.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Karl_May

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: