We zijn hardstikke gek! Tenminste veel mensen, anderen, de buren

Laatst las ik weer zo’n mooie. Mensen krijgen de keuze voorgelegd om een abonnement op The Economist te nemen. Het gaat om rationele mensen die economische argumenten meewegen. Wat wil je kiezen?

  1. Een online abonnement op de Economist voor 45 euro?
  2. Een papieren abonnement op de Economist a 125 euro?
  3. Een papieren abonnement plus online abonnement voor 125 euro?

Ach die mensen zijn niet gek zal je zeggen. En het zijn economen die geloven in rationele keuzen. Optie 2 kiest niemand, optie 3 is veel beter, die optie twee kan net zo goed weg! En inderdaad koos in een experiment niemand voor optie 2, net zijn immers economen. 16% koos voor optie 1 en 84% voor optie 3. Het gaat hier om rationele mensen.

Bij niet-economen gaat dat anders.

Stel, je wilt naar de bioscoop en koopt vast je kaartje van tien euro. Maar voordat je wilt vertrekken, kijk je nog even en zie je dat je je kaartje verloren hebt. Grote kans dat je dan niet meer gaat. Mensen vinden het vervelend om dingen te verliezen. Maar is het wel een treuren over verlies? Wat als je niet je kaartje vooraf hebt gekocht en in plaats van dat kaartje een tientje hebt verloren? Uit onderzoek blijkt: grote kans dat je dan gewoon naar de bioscoop gaat.

Vreemd? Ach we zijn helemaal niet rationeel. Die economen ook niet hoor!

Terug naar het experiment met 3 opties. Niemand koos voor optie 2, een onzinoptie. Dat betekent dat ook zonder de optie 2 er 16% voor optie 1 zou kiezen. En 84% voor optie 3.

Wat wil het geval? Als de keuze werd voorgelegd als optie A (online) en optie B (online plus papier) zonder de onzinoptie, kiest 68% voor optie A! Het weten dat een papieren abonnement 125 euro kost, zorgt ervoor dat meer mensen de combi-optie kiezen! Ze zijn er ineens zeker van dat de derde optie een voordelige optie is!

Jammer. Maar het mooie is: het blijkt uit onderzoek. Dat betekent anderen zijn irrationeel! Wij natuurlijk niet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: