Wetenschap is maar een mening, God is bewezen

Ik heb niets tegen geloven en religie, zeker niet tegen het christendom. Ik heb vaak een lans gebroken voor christelijke filosofische concepten en het paasfeest is moreel gezien een van de mooiste manieren om het zoeken naar een zondebok een plaats te geven. Maar dat wil niet zeggen dat geloven in God rationeel is. Waarom ook eigenlijk? Het woord zegt het al: geloven. Waarom moet dat onweerlegbaar bewezen worden?

Toch vonden twee docenten wijsbegeerte van de VU het nodig om vandaag in de Volkskrant aan te kondigen dat “er nieuwe argumenten zijn voor het bestaan van God”! Het wekt verwachtingen die niet worden waargemaakt. Het enige voorbeeld van een argument dat “via strikt logische redeneerstappen op de God-conclusie uitkomt” is de ogenschijnlijke fine-tuning van het universum. Een argument dat in de sfeer ligt van “als God niet bestaat zou het allemaal wel erg toevallig zijn dat ik hier mijn cappuccino zit te drinken”. Veel verder dan het roepen dat er filosofen zijn die nieuwe argumenten ontwikkelden komen ze niet. Ik vermoed dat de filosofen niet meer hebben gedaan dan beweren dat hun uitspraak niet tot tegenspraak leidt (heel wat anders dan logisch tot de God-conclusie komen).

Waarom zoeken deze mensen eigenlijk naar rationele argumenten? Omdat ze niet willen geloven! Ze willen bewijzen, ik neem aan om vervolgens zielen te winnen. In die zin wijken ze niet af van de mensen die mij vroeger vertelden dat ik het niet beter kon weten omdat de dominee er toch voor door had geleerd, of dat 50 million God fans can’t be wrong. Of de Jehova’s getuigen die beweren dat de wereld vergaat in 1914 en daar wetenschappelijke bewijzen voor hebben. Oh nee, inmiddels is het via 1925 en 1975 naar 2034 verschoven.

We leven in rare tijden. Wetenschap heet “ook maar een mening”, terwijl geloven gebaseerd is op filosofische argumenten die “via strikt logische redeneerstappen tot een God-conclusie leiden”. Veel gekker moet het niet worden. Gaat dat zo door, dan acht ik het logisch aan te nemen dat de wereld in 2034 zal vergaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: