Dit is precies wat Al Qaida wilde

Het is gelukt! We denken weer in groepen en vertrouwen mensen niet omdat ze tot een bepaalde groep behoren! Omdat procentueel meer islamieten iets vinden, zijn allen de pineut. Je zegt dus niet meer dat er stromingen binnen de Islam zijn die gewelddadiger zijn. Je zegt de Islam is gewelddadiger. Of je zegt zoals Ayaan Hirsi Ali “Dit type geweld is wat zij, de Islamisten geloven “. Daardoor wordt al snel Islam en Jihadisme verward. Het artikel van Hirsi Ali in de Volkskrant is precies wat Al Qaida wilde.

Het is niet vreemd, want het is eigenlijk nooit gestopt. Ik denk zelf ook af en toe, ach die katholieken biechten even en dan is alles voorbij, dus katholieken zijn onbetrouwbaarder dan gereformeerden. Dat betekent dat je ook de buurman die katholiek is niet vertrouwt en de andere buurman die Islamiet is als (potentiële) terrorist ziet. Even los van mijn mening dat je daarmee de individuele buren onrecht aandoet, het heeft voor de samenleving consequenties.

Dat is precies wat Al Qaida wilde. De terrorist heeft zijn daad gepland, overdacht en heeft de reacties van ons als publiek voorzien. Onze reacties zijn een deel van zijn plan.
In een dictatoriale samenleving heeft een individu minder ruimte om te excelleren. Maar in de huidige open samenleving kan een individu met flinke vrijheid ook flink wat verstoren. Die open samenleving is economisch veel succesvoller, welvarender, dan de gesloten samenleving. Overigens had Rusland ook heel wat te stellen met Tjetsjeense terroristen, dus een gesloten samenleving is niet onkwetsbaar.

In Frankrijk lopen 1000 Syrië gangers rond. Op de 60 miljoen Fransen is dat niets. Op de 6 miljoen Islamieten ook niet. Maar het is wel een probleem en het zijn er wel veel. Daar hebben we het over. Een enkeling kan verstoren, dit zijn vrij veel enkelingen. Veel meer dan er Anders Breiviken rondlopen. Eerder schreef ik al: oppakken, isoleren, indammen, geld afpakken. Dat is helaas niet wat gaat gebeuren. De reactie op de Islam zal de terroristen juist de kans bieden zich te verschuilen in andere, niet gewelddadige groepen.

Al Qaida wil het Westen aanpakken met een nieuw soort oorlogsvoering. Wat nu gebeurt is precies wat Al Qaida wil. Met minimale middelen het Westen verstoren en economisch treffen. Daarom begon het 9/11 met het World Trade Center!

Wij kijken teveel individueel. Zij kijken in groepen en het opofferen van enkelen om de groep te pakken. Het uitlokken van op hol slaan, de stampede! Het gaat om oorlogsvoering waarbij een individu enkele individuen doodt of doet schrikken en daarmee de kudde op hol doet slaan.

Dat op hol slaan is de schade vindt Al Qaida, niet die paar tekenaars. Dat vinden ze slechts mooie bijvangst. De echte schade is ondermijning van de samenleving. Dat lokken de terroristen uit. Wat doe je daar tegen? Ik heb even gekeken wat paardentemmers zeggen.
1. Geen kuddegedrag of op hol geslagen kudde : rust brengen
2. Zorg dat de kudde zonder schade kan uitrennen.

“Elk paard kan leren dat hij niet voor alle vreemde dingen hoeft weg te rennen, dat het niet allemaal eng is. Obstakeltraining of de zogenaamde politietraining helpt hierbij. De training maakt het paard moediger. Buitenrijden met ervaren paarden die nergens van schrikken helpt ook. Als zij niet reageren, reageert jouw paard waarschijnlijk ook niet of veel minder. Hij vertrouwt zijn vrienden”.

Dus: leer je buren kennen! Laat gematigde moslims zich uitspreken!

De samenleving moet door, we laten ons niet onze manier van samenleven afpakken door Al Qaida.
En verder: oppakken, isoleren, indammen, geld afpakken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: