Als je nog niet in paniek bent, heb je het niet begrepen

Op sociale media en de reacties op nu.nl is het eigenlijk genieten. Je ziet dat verontwaardiging gemakkelijker naar boven komt dan rustig blijven. Nu met de corona-perikelen zie je dat mensen boos zijn (ze hebben het in Den Haag nog steeds niet door! Of juist: ze laten zich opjagen, terwijl de scholen echt niet dicht hoeven!). Het beeld is een beetje: als je nog niet in paniek bent, heb je het niet begrepen.

Terwijl paniek in ramptijden nu niet het beste medicijn is.

Gelukkig is de werkelijke wereld anders dan de sociale media. In de gewone contacten blijkt dat de meeste mensen rustig zijn, bereid zijn het zekere voor het onzekere te nemen en een oplossing voor elkaar te zoeken. Men houdt afstand, is bereid thuis te werken en begrijpt de sluiting van scholen en restaurants.

Natuurlijk wordt er gehamsterd. Ik hoor er ook vaak bij zeggen: ik wil het niet, maar als de anderen het wel doen, ben ik de pineut. Ik zag ook het slechtste naar boven komen in de supermarkt: er werd niets gezegd over mensen met wc papier, hoorde er wat gemompel over, maar vooral Turkse-Nederlanders halen ook veel meel, dat werd direct luidruchtig afgekeurd. Maar de meerderheid er omheen suste en liet zich niet meeslepen.

Van de regering wordt verwacht dat er geluisterd wordt naar experts, maar ik zie iedereen een andere expert omarmen. Scholen sluiten? Of juist niet? Daardoor lijkt de samenleving op hol te slaan. Je wilt niet te ver gaan en je wilt niet te weinig doen, terwijl de wetenschap nog niet alle informatie heeft die je zou willen hebben. Ondertussen kijken mensen ook naar wat andere landen doen. Dan dreigt de samenleving harder te gaan rennen dan de regering.

De samenleving zou bij te weinig maatregelen op hol kunnen slaan. Dat lokt zo’n ziekte uit. Wat doe je daar tegen? Ik heb even gekeken wat paardentemmers zeggen.

1. Geen kuddegedrag: rust brengen. Dat gebeurt. Iedereen heeft geaccepteerd dat het nu gaat om rustig blijven en proberen de uitbraak te vertragen. Er zijn wat corona-ontkenners en wat corona hysterici. De ernst is echt wel doorgedrongen

2. Zorg dat de kudde zonder schade kan uitrennen. Ik denk dat de sluiting van de scholen hier aan bijdraagt. Er was wat discussie of het medisch gezien verstandig of noodzakelijk was, maar het geeft wel meteen aan iedereen het signaal dat je bezorgd mag zijn en dat de regering je begrijpt.

Ik wens de mensen wiens bedrijf tot stilstand komt en de mensen die ZZP-er zijn, maar geen buffer hebben veel sterkte. We komen er vast wel uit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: