Corona en 5G kwakzalvers

Religieuze kwakzalvers zien een mooi verdienmodel in de coronacrisis. In angstige tijden neemt het magisch denken en religieus geloof in genezing (en straf) grote vormen aan. In elk geval het geloof in geneesmiddelen. Traditionele Chinese berengal schijnt een gewild geneesmiddel te zijn tegen Covid-12. Warm water is een goedkoop alternatief. Knoflook beleeft als traditioneel middel ook gouden tijden. Nu kunnen warm water en knoflook weinig kwaad. Vitamine C en D mag van mij ook. Net als zuiveringszout. Veel knoflook eten bevordert de social distancing, dat is een echte win/win situatie.

Er zijn schadelijkere zaken, vooral complottheorieën doen het in deze tijd goed.

Taalkundige Janet Ossebaard, die onderlegd is in de theorieën over graancirkels en populair werd met het verspreiden van filmpjes daarover (echt door buitenaardse wezens gemaakt) voelde aan dat een boodschap over de relatie tussen 5G en het coronavirus in goede aarde valt. Haar filmpjes “het is te toevallig dat in Wuhan 5G uitgeprobeerd wordt, terwijl daar ook het virus opdook” worden gretig gedeeld. In Engeland is het een oud-voetballer die ook al veel weerklank vond met complottheorieën over 9/11. Hij wist te melden dat het een inside job is. En: dat de illuminatie er achter zitten. Waarachter? Achter zowat elk schandaal. Dan is er net als bij Ossebaard ook nog een relatie met aliens.

De bliksem is de straf van god, 5G is de reden dat we corona hebben: we lijken wel een verlichte op wetenschap gebaseerde samenleving, maar gooi er een Corona-virus tegenaan en we zijn terug in de steentijd. Kwakzalvers krijgen alle kansen. omdat ze op die manier het onverklaarbare toch kunnen verklaren. Zeker als ze onzichtbare straling waar toch al een ongemakkelijk idee over is kunnen versnijden met hun theorieën.

Mensen zijn bang en angst maakt een slechte raadgever. Het virus is in China ontstaan. Daar komt 5G ook vandaan, het is niet moeilijk om een relatie te zien. Complotdenkers geven een simpele en eenduidige verklaring. Probeer je iets er tegenin te brengen over onderzoek en vleermuizen, dan wordt dat snel afgekapt: al die onderzoekers worden betaald door de farmaceutische industrie, dus dan weet je het wel. Er circuleren fascinerende filmpjes vol pseudowetenschap. Zet daar een wetenschapper tegenover. Dit is de stand van zaken ongeveer: hier: geen bewijs dat ‘blootstelling onder de limieten’ schadelijk is voor mensen. Maar “Of de inzichten veranderen, zal nog moeten blijken.”  Zie je wel, zegt de complotdenker! Je weet gewoon wie wint

Gevolg is wel dat er nu zendmasten verbrand worden. 112 diensten krijgen het dan moeilijk om bereikbaar te blijven. Verhalen over vitamine C en knoflook zijn niet zo schadelijk. Ophitsing over 5G wel.

Ondertussen zal de uitrol van 5G wel doorgaan, opdat de volgende complottheorie zich nog sneller verspreidt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: