Inspelen op bitcoingekte

De bitcoin is een virtuele munt die dit jaar enorm in waarde is gestegen. Het lijkt een beetje op een piramidespel: er is een beperkt aantal bitcoins en de hoeveelheid mensen die een bitcoin willen kopen groeit harder dan het beschikbare aantal bitcoins. Inmiddels hebben partijen er baat bij om anderen aan te zetten om ook bitcoins te kopen. Reclame om de waarde van bitcoin omhoog te brengen, want als er niet genoeg kopers zijn , gaat de waarde dalen.

Die reclame vind je nu volop. Pak die kans om rijk te worden zeggen de advertenties.

Bitcoins

Interessant is dat gewone mensen op deze manier rijk kunnen worden. Ik zag onlangs deze advertentie: een gewone buschauffeur werd rijk door 100 euro aan bitcoins te kopen. Met een link naar een marktplaats om bitcoins te kopen.

Ik ging dus op internet zoeken wat voor buschauffeur dit was. Het is echter onwaarschijnlijk dat hij voor 100 euro aan bitcoins kocht.

De man betaalt bijvoorbeeld helemaal niet in euro’s. Hij woont in Australie en is een gepensioneerde buschauffeur. Ik kwam daar achter via google zoeken op afbeeldingen. Exact dezelfde afbeelding stond bij een bericht dat de man met pensioen ging. Niets over bitcoins, maar van alles over zijn dertig jaar als buschauffeur.

BitcoinsOnzin

Trap er dus niet in. De man heeft nooit bitcoins gekocht.

Piramidespelen? 

Misschien ook goed om dit te onthouden. Er zijn ook èchte verhalen van mensen die rijk werden van piramidespelen. De meerderheid blijft zitten met de rekening. Uiteindelijk houdt het ooit op. In Albanie braken er in 1997 rellen uit over zo’n piramidespel. Deze “Ponzifraude” is vernoemd naar Charles Ponzi, een Amerikaan van Italiaanse afkomst. Met ponzifraude wordt de schijn gewekt van een zeer succesvolle belegging, waardoor steeds meer gegadigden worden aangetrokken. Deelnemers wordt verzocht hun bijdrage in te leggen, waarbij hun ook hoge rendementen worden voorgespiegeld. In werkelijkheid wordt het ingelegde geld helemaal niet gebruikt om in productieve activiteiten te investeren. Vaak wordt beweerd dat men een revolutionaire beleggingsmethode heeft gevonden. De rendementen lijken aanvankelijk ook te worden gehaald en uitgekeerd, waarna meer mensen zich inschrijven. Ook hierbij worden echter de uitkeringen betaald met de bijdragen van nieuwkomers. Bernie Madoff werd er in de VS rijk mee, maar hij werd uiteindelijk wel gepakt want piramidespelen stoppen als niemand meer wil kopen.

 

One comment

  1. […] van de bandwagon vanwege het feit dat je meerdere reclames krijgt met daarin ook een onbeduidende buschauffeur, Gerard Joling en Jort Kelder. Dat zijn geen financiële whizzkids. Doel is jou te laten denken dat […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: