7 voorspellingen voor 2023

Vorig jaar voorspelde ik tekort aan arbeidskrachten, grotere aandacht voor vergrijzing, groeiende eenwording in de EU en begrotingsregels die meer Zuid-Europees zouden worden. Maar Turkije ging niet failliet. Over de oorlog in Oekraine zei ik niets om mensen niet bezorgd te maken. Daarom begin ik nu met Oekraïne. Dit zijn mijn 7 voorspellingen voor 2023:

  1. Op een gewone ochtend in Oekraine, komt plotseling het nieuws op dat er biologische wapens zijn ingezet in het land. Mensen raken in paniek en er worden snel maatregelen genomen om iedereen te beschermen. De EU zendt mensen om te helpen, maar stelt geen militaire activiteiten te willen ondernemen.
  2. Het jaar 2023 is al onrustig omdat er in meerdere landen pogingen tot staatsgreep gemeld worden. In Rusland is de situatie het meest ernstig, doordat het inzetten van biologische wapens een stap te ver was. Uiteindelijk wordt Poetin afgezet via een staatsgreep. De Wagnergroep die meer de harde lijn verdedigde, probeerde Poetin te steunen, maar raakt geïsoleerd.
  3. In het Verenigd Koninkrijk is de stemming ook grimmig, met een hevige discussie die oplaait over het mogelijk terugkeren naar de Europese Unie. Premier Sunak toont hier leiderschap en wint daarmee veel sympathie. Hij staat geen referendum toe. Dit leidt tot verdeeldheid en onvrede onder sommige groepen, maar uiteindelijk profiteert zijn partij.
  4. Terwijl de wereld worstelt met deze gebeurtenissen, blijft Chat GPT een onderwerp van speculatie. Velen voorspellen grote gevolgen voor het platform, maar tot ieders verbazing komt het pas over vijf jaar echt op gang.
  5. In de tussentijd wordt er hard gewerkt aan het opzetten van een EU-leger, ondanks de beeindiging van de oorlog in Oekraine zet de EU dit door. Dit leidt tot spanningen tussen lidstaten, maar het zet door een Duits-Frans verbond door.
  6. Het tekort aan arbeidskrachten leidt tot vergaande automatisering, wat op zijn beurt weer leidt tot bezorgdheid over de toekomst van de werk. Huisartsen gaan ook meer digitaal werken om de concurrentie met cowboys in de huisartszorg voor te blijven.
  7. In Nederland wordt de situatie nog ingewikkelder, met de overheid die besluit om migranten alleen nog toe te laten voor zorg- en IT-banen. Dit leidt tot verdeeldheid en spanningen, met velen die het oneens zijn met deze beslissing. Maar vooral de tekorten aan arbeidskrachten in de zorg geven de doorslag.

Het is een lastige tijd voor iedereen, met veel onzekerheid en onvoorspelbaarheid. Maar de polarisatie neemt wat af en de provinciale verkiezingen worden gewonnen door. Oeps, dat was bijna voorspelling 8.

2 comments

  1. Nicoletschouten · · Reply

    Hein, interessante visie. Ik had het zelf niet allemaal kunnen bedenken, maar kan je zeker volgen! Chat GPT had ik nog niet eerder van gehoord, zoek ik uit. Ik vind het vooral heel spannend allemaal. Ook al is misschien niet alles even leuk en aardig. We gaan het zien!

Leave a comment