Stem niet tegen Rutte

Het valt mij op dat er bij de provinciale statenverkiezingen vooral heel veel nee wordt verkocht, nee tegen Rutte! Zo moeten er minder asielzoekers komen, moet de koopkracht omhoog en de wetten rond stikstof moeten niet worden uitgevoerd. Het kwamlangs in het “verkiezingsdebat”. Wat moeten mensen denken als ze stemmen? We gaan Rutte lekker dwars zitten? Ik ben boos over de inflatie? Al die wetten die ze in Den Haag hebben bedacht moeten terug naar de tekentafel?

Dan zou dat erg jammer zijn. De provincie is een belangrijke bestuurslaag die over andere dingen gaat dan de Nederlandse regering en de Tweede Kamer (of de EU). Natuurlijk geeft de provincie een invulling aan het landelijk beleid. Binnen grenzen hebben de provincies mogelijkheden om accenten te leggen. Mogen steden uitbreiden? Moeten dorpen dorps blijven of mogen ze uitbreiden? Waar komen bedrijventerreinen?

De mogelijke botsingen tussen bewoners, natuur, boeren, bedrijven komen er samen en de provincie moet proberen daarbinnen de landelijke en Europese regels te handhaven. Waar stimuleer je recreatie, waar laat je de natuur zijn gang gaan, waar zet je in op bedrijvigheid en hoe ver gaat dat? Snelwegen zijn een taak van het rijk, maar provinciale wegen en openbaar vervoer is aan de provincie. De provincie heeft erg veel te maken met het milieu. Denk aan toezicht op de naleving van milieuwetten en vergunningen.

Kijk naar de verschillen tussen de provincies en je ziet dat er veel te kiezen is. De infrastructuur, de natuur, de bedrijvigheid, het bevolkingsdichtheid: het is verschillend en daar wil je echte provinciale aandacht van je eigen vertegenwoordigers.

Hoe ziet je keuze er dan uit? Dat is het mooie: daar ga ik niet over. Als je maar niet stemt over koopkracht, het kabinet Rutte, en het sluiten van grenzen voor asielzoekers. Dan heb je echt de verkeerde verkiezingen in je kop. Stem niet tegen Rutte, maar ook niet voor. Stem voor je provincie

P.S.: Later toegevoegd vanwege reactie: Ja, de provincies kiezen ook de Eerste Kamer. Maar die moet geen Tweede Kamer gaan spelen! Het doel van de Eerste Kamer zo luidde de verdediging van de minister in 1848: “niet in het stichten van het goede, maar in het voorkomen van het kwade”. Kamerleden moeten waken voor de ‘waan van de dag’. De Eerste Kamer moet dus geen politiek bedrijven maar wetten toetsen aan de zorgvuldigheid, de rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van de wet en de regering controleren. Ja, daar komt wel eens de politieke kleur om de hoek kijken, maar liever niet. (Liefst afschaffen)

Leave a comment