Fatwa

Als de ophef over Pim Lammers iets leert is het dat pedofilie altijd voldoende ophef geeft om er politiek gebruik van te maken. Het deed denken aan toneelstukken in de middeleeuwen. De acteur die de boef speelt wordt woedend bejegend door het publiek. Bekogelen met modder was soms nog het minste. Klassiek middeleeuws publiek dat geen onderscheid kan maken tussen acteur en rol? Niet helemaal.

Want die ophef over Pim Lammers is natuurlijk niet zomaar wat ophef over iemand die een verhaal schrijft over een trainer en zijn pupil. Pim Lammer trok zich terug als schrijver van een gedicht voor CPNB nadat de doodsbedreigingen binnen stroomden.

Degene die de ophef startte werd door NRC gevonden en hij was eigenlijk meer bezig om actie te voeren tegen LHBTI+. Het verhaal van Lammers was maar een middel in zijn strijd. Mensen die fake news verspreiden, weten dat wat ze verspreiden niet klopt, maar doen dat uit economisch of politiek gewin. Om de woede over de “pedofiele elite” levend te houden en de emoties van het publiek te gebruiken. Het wijzen op pedofilie is een dankbare methode om mensen woedend te maken en het denken te stoppen. Eigenlijk gewoon een truc om te zorgen dat mensen niet meer nadenken.

Pizzagate
Denk aan het verhaal van pedofeestjes in een pizzeria waar Hillary Clinton de hand in zou hebben. Het was een campagne van alt right tegen Clinton. Aanhangers van de Pizzagate-samenzweringstheorie beweerden dat de e-mails die aangetroffen waren van de campagneleider gecodeerde berichten bevatten die verwezen naar mensenhandel, een pedofilienetwerk, meerdere Amerikaanse restaurants en hoge functionarissen van de Democratische Partij. Ook het pizzarestaurant “Comet Ping Pong” in Washington DC zou hierin betrokken zijn.

Dat was geen ongevaarlijke campagne. Ook al was het nergens op gebaseerd, iemand raakte zo woedend dat hij naar de pizzeria ging. Hij reisde naar Comet Ping Pong om deze samenzwering aan te pakken, waarbij hij met een vuurwapen in het restaurant drie schoten loste toen de eigenaar hem niet de kelder liet zien waar al die vieze zaken gebeurden. Die kelder was er niet.

Fatwa
Ook Vrederijk, een pseudoniem, aanjager van de ophef over Lammers, wilde waarschijnlijk niet dat iemand met een pistool op Lammers zou afgaan. Maar dat bij Monique Smit de stoppen doorslaan en ze “Pim, je bent een viespeuk” twittert was natuurlijk wel de bedoeling van zijn “fatwa”. Nienke Plas en Kim Feenstra doen maar al te graag mee. Woede scoort ook bij volgers. Het verdedigen van het vrije woord kan hier niet tegenop, ook het vertellen over mensen die woedend worden op acteurs omdat ze feit en fictie door elkaar halen helpt niet. Dat zijn dan verdedigers van pedofilie. Woede doet alle voorbehouden en nuances wegvallen.

Het wachten is op het moment dat iemand met een mes een schrijver of dichter te lijf gaat na zo’n beschuldiging van pedofilie. Een bekend voorbeeld van een fatwa is het doodvonnis over schrijver Salman Rushdie uitgesproken door Ayatollah Khomeini, ook om een boek.

In die zin passen Monique Smit, Nienke Plas en Kim Feenstra zo bij de Islamitische dwaallichten die de duivelsverzen nooit lazen, maar er wel woedend over zijn. Salman Rushdie werd een half jaar geleden aangevallen met een mes: 34 jaar na de fatwa. Is Pim Lammers de volgende?

Leave a comment